עם המבט קדימה - ניהול פרויקטים בשנת 2021

עם המבט קדימה

מה מצפה בעולם ניהול הפרויקטים ב 2021? חמש מגמות אפשריות

2020 הסתיימה, והיא לא הייתה פשוטה בלשון המעטה; העולם עצר במובנים מסוימים. הזדמנות להסתכל סביבנו באי ודאות, להתגבר על אתגרים בלתי נגמרים ולבחון מחדש את הדרך בה אנחנו עובדים מרחוק, ושינתה – אולי לתמיד – את הדרך בה מתנהלים פרויקטים.

2020 הפכה את אפליקציות הזום וה- teams, לחברות הכי טובות שלנו, והאיצה את הטרנספורמציה הדיגיטלית בארגונים. היא הייתה שנה של חשיבה מחדש על תהליכים פנימיים, במטרה לעמוד בקצב השינויים. היא גם לימדה אותנו שאין דבר כזה ודאות, והסתגלות וחשיבה מהירה הם שם המשחק.

את שנת 2020 לא נשכח הרבה זמן, אבל תחילתה של שנת 2021 היא זמן מצוין להתחיל להסתכל קדימה, ולחשוב מה צפוי למנהלי פרויקטים בשנה הקרובה ובשנים שלאחר מכן. כנקודת התחלה, ליקטנו עבורכם כמה מהמגמות הבולטות הצפויות לנו בשנה הקרובה.

#1 – גישות היברידיות לניהול פרויקטים

הגישות ל- ניהול פרויקטים הן מגוונות. בשנים האחרונות נחשפנו יותר ויותר לגישה האג’ילית מחוץ לתחום התוכנה. אבל מה שהרבה מנהלי פרויקטים הבינו לאחרונה הוא שלמעשה, אין גישה שמתאימה לכולם, ולכל פרויקט יש את התכונות שלו ואת הצרכים שלו. לכן, הגישה שתוביל בשנה הקרובה היא גישה היברידית שנתפרת למידות הפרויקט, ומשלבת מספר שיטות עבודה לפי צרכי הארגון והפרויקט הספציפיים, “הטוב מכל העולמות”.

#2 – ניהול פורטפוליו מקבל את הבמה

אם השנה הזו לימדה אותנו משהו, הוא חשיבותו של ניהול פורטפוליו שמתיישר מול אסטרטגיות הארגון לטווח הרחוק, עם סדרי עדיפויות ברורים ודרך התמודדות עם סכנות עתידיות (כמו מגפה עולמית, נניח). בעקבות הקורונה, הרבה עסקים סבלו מירידה חדה של רווחים ומקורות מימון, והיו צריכים לחשב מחדש את הצעדים שלהם, מה שיצר הרבה חוסר ודאות; לכן, אחת המגמות שכנראה נראה השנה ובשנים הקרובות הוא השקעה בניהול נכון של הפורטפוליו, לניהול חכם יותר של העסק והפרויקטים שלו, כדי לוודא חיבור מיטבי בין הפרויקטים לאסטרטגיה הארגונית.

#3 – אינטליגנציה מלאכותית – כאן כדי להישאר

מגמה שללא ספק רק תלך ותגדל בשנה הקרובה ובשנים שלאחר מכן היא השימוש באינטליגנציה מלאכותית (AI). השימוש ב-AI הוא מהפכה של ממש, שתשנה את הדרך בה אנחנו חושבים, עובדים ומייצרים: אוטומציה לפעולות יומיומיות ופשוטות, ניתוח מהיר ויעיל לביצועי פרויקט, דוחות מפורטים בזמן אמת, זיהוי טרנדים והזדמנויות, לשנות ולחזק את הפרויקט. טכנולוגיה תסייע לנו לבצע פעולות מורכבות יותר כמו קביעת לוח זמנים, דדליינים וחלוקת תקציבים, ותספק לנו תובנות חשובות, שיכולה להיות להן השפעה מכרעת על קבלת החלטות. מנהלי פרויקטים ילמדו לשלב את הטכנולוגיה המתקדמת, לעבוד לצידה ולנצל אותה בצורה הטובה ביותר לטובת הפרויקט.

#4 – עבודה מרחוק – הנורמלי החדש

אם יש מגמה שכנראה תמשיך איתנו הלאה, היא העבודה מרחוק. ברגע שעבודה מהבית הפכה הכרח בגלל (או בזכות?) הקורונה, ארגונים התחילו לראות גם את הצדדים הטובים שלה, וסביר שנראה יותר ויותר ארגונים שיאפשרו הסדרי עבודה גמישים יותר במודלים של עבודה מהמשרד, עבודה מהבית ועבודה היברידית. כמובן, עבודה מרחוק מביאה איתה גם אתגרים חדשים, צורך באמון ושיתוף פעולה מרחוק, ואף מספקת מבט אינטימי יותר לחיים הפרטיים של חברי הצוות (כשהכלב נובח ברקע, או הילדים צועקים). מנהלי פרויקטים נדרשים למצוא דרכים חדשות לנהל את הצוות ולעבוד על תקשורת ושיתוף פעולה גם מאחורי המסך, תוך קבלת פידבק באופן תכוף יותר, במטרה להשתפר כצוות שעובד היטב בכל התנאים.

#5 – זיהוי סכנות מוקדם, החוק החשוב שלמדנו מהשנה האחרונה

הקורונה הביאה איתה תובנה חשובה (לא חדשה, אבל כזו שמתחדדת) – עלינו לזהות סיכונים לפרויקט מוקדם ככל האפשר, ולהתכונן לתרחישים שונים. נכון, אף מנהל פרויקט לא חזה מגפה עולמית שתשטוף את העולם, אך היום ארגונים מודעים יותר לחשיבות הזיהוי המוקדם והתייחסות לסיכונים אלו כדי לחזק את קיר ההגנה של הפרויקט והארגון. לכן, מגמה חשובה היא מתן דגש על זיהוי סיכונים במהלך מחזור העבודה על הפרויקט.

עם הפנים קדימה: מנהלי פרויקטים צועדים ל-2021

בסופו של דבר, 2020 לימדה אותנו מה שכבר ידענו: מנהלי פרויקטים צריכים כל הזמן להמשיך ללמוד ולפתח כלים חדשים וכישורים שונים במטרה להמשיך קדימה ולהפוך לאנשי מקצוע יעילים, מסתגלים וחזקים, שמחבקים את השינוי – בין אם הוא נובע ממגפה ובין אם הוא נובע מחדירה מסיבית של טכנולוגיה לארגון. גמישות לשינויים היא המפתח להישאר רלוונטיים בסביבה משתנה בשנה הקרובה, ובכל השנים שאחריה.

לשיתוף המאמר

מאמרים נוספים

A project managers skill set

A project managers skill set

בוודאי שמעתם כבר פעם את המשפט “פרויקטים היו כאן מאז ימי הפרעונים והפירמידות, עוד הרבה לפני שהמצאנו את

>>>
דילוג לתוכן