גישור וניהול פרויקטים

על כובעים, גישור וניהול פרויקטים

על גישור וניהול פרויקטים – כל מנהל פרויקט יודע שליכולתו לנהל את בעלי העניין (Stakeholders) בפרויקט השפעה מהותית על הצלחתו של הפרויקט. תחושה זו נתמכת במחקרים אשר מראים שלמעלה ממחצית (!) מהפקטורים להצלחת פרויקט, קשורים ישירות לניהול נכון של בעלי העניין.

מיהו בעל עניין? כל מי שיכול להשפיע, בצורה כזו או אחרת, על הפרויקט. דמיינו שרשרת אשר מייצגת את הפרויקט. כל חוליה בשרשרת הזו היא אדם שללא שיתוף הפעולה שלו, השרשרת תקרע – הפרויקט ייכשל. ולכן כל אדם, בין אם זה הלקוח או אחרון הש"ג, אשר יכולים לגרום לפרויקט שלא להגיע לקו הגמר הוא בעל עניין – "חוליה" – הדורשת ניהול.

 

מנהל פרויקט שיחבוש כובע של מגשר, יצליח טוב יותר בניהול בעלי העניין!

 

"שניה," תגידו "מה… גישור? גישור זה הליך שקשור לביהמ"ש, איך הוא רלוונטי לעולם ניהול הפרויקטים?"

מילת המפתח בתשובה שלי היא: כובע!

כל אחד ואחת מאיתנו חובש הרבה מאוד כובעים במהלך יום ממוצע. יש לנו כובע אותו אנחנו חובשים במהלך שעות העבודה שלנו, כובע של הורה, של בן.ת זוג של, של בן.ת של… אנחנו מתנהגים שונה כאשר אנחנו מתנהלים עם המנהל הישיר שלנו מחד ועם חבר.ה טובים מאידך. "הכובע" הזה מביא עימו סט של התנהלויות: הטון ושפת הגוף שלנו, אילו מחשבות נרשה לעצמנו לבטא ואיך נבטא אותם, התפישה שלנו את עצמנו ומכאן ההתנהלות שלנו, מכירים את המנהלים הדומיננטיים שליד בת הזוג שלהם הופכים להיות ילדים נבוכים וחסרי ביטחון?

זו דוגמא להבדלים התנהגותיים (קיצוניים) כתוצאה מחבישת כובעים שונים. מכוון שהרעיון הזה כל כך טבוע באופן ההתנהלות האנושית, אנשים לא שמים לרוב לב לכך שהם מחליפים כובעים בהתאם לסיטואציה בה הם נמצאים. תתבוננו על אדם מסוים כאשר הוא עובר בין סיטואציות וראו איך הוא משנה את התנהגותו בסיטואציות שונות אל מול אנשים שונים.

 

"יופי," תגידו, "רעיון נחמד, אבל איך הוא קשור לגישור?"

גם "למגשר" יש כובע. הכובע של המגשר שמגיע עם צורת תפישה מסוימת, מתודולוגיה וארגז כלים בכל מה שקשור לניהול קונפליקטים. את הכובע הזה יכול לחבוש אדם שעיסוקו הוא גישור ואז הוא מנהל הליך גישור בין, למשל, זוגות בהליך גירושין אבל, את הכובע הזה יכול לחבוש גם מנהל פרויקט – כצד ישיר לסיטואציה! – ובכך להיות מסוגל לנהל קונפליקטים עם בעלי עניין עפ"י עקרונות הגישור!

מגשר, כמו מנהל פרויקט, נעדר יכולת כפיית פתרון על הצדדים ולכן "הכובע" של המגשר מתאים לסביבת פרויקטים בה גם מנהל הפרויקט נעדר יכולות פטרנליסטית – לכפות פתרון על המעורבים.

במילים פשוטות, ניתן ללמד מנהלי פרויקטים לחבוש כובע של מגשר וללמד אותם כיצד לגשר – לפתור בדרך מעצימה – קונפליקטים עם בעלי עניין בפרויקט.

 

שימוש בכלי הגישור לניהול קונפליקטים עם בעלי עניין בפרויקט

לשימוש בעקרונות הגישור לטיפול בקונפליקטים עם בעלי עניין בפרויקט יש יתרונות אדירים: (1) מגשר מיומן יודע לרתום את הצד שמולו לפתרון. הרתימה, שמבוססת על המעורבות ומכאן המחויבות של הצד השני, הופכת את הצד השני לשותף בהצלחת הפרויקט. זוכרים את רעיון החוליות בשרשרת? דמיינו עד כמה תתחזקנה החוליות בשרשרת אם ידע מנהל הפרויקט לרתום את בעלי העניין. (2) מגשר מיומן מבין כיצד נוצרים קונפליקטים ולכן יודע כיצד "להתיר" אותם במינימום אנרגיה מצידו.

שימוש בכלי הגישור לניהול קונפליקטים עם בעלי עניין בפרויקט דורש מינימום אנרגיה מושקעת מצידו של מנהל הפרויקט – המגשר. (3) מגשר מיומן יודע לנהל קונפליקט (כמעט) עם כל אדם על (כמעט) כל נושא. כלומר, חבישת כובע של מגשר מציידת את מנהל הפרויקט ב"מפתח מאסטר" שמאפשר לפתוח גם "מנעולים" עקשנים בין אם בתוך צוות הפרויקט, עם ממשקים פנים ארגוניים מחוץ לפרויקט, עם הלקוח ואפילו… עם בני המשפחה של מנהל הפרויקט… קונפליקטים איתם משפיעים גם הם על ה-well being של מנהל הפרויקט ומכאן על הצלחת ניהול פרויקטים.

 

גישור וניהול פרויקטים לסיכום

גישור הוא צורת חשיבה, מתודולוגיה וארגז כלים הניתנים ליישום בכל תחום. חבישת כובע של מגשר מאשרת למנהל הפרויקט לנהל בהצלחה רבה יותר קונפליקטים עם בעלי העניין בפרויקט.

לשיתוף המאמר

מאמרים נוספים

אמנת הפרויקט

הכל על אמנת הפרויקט

על פי ההגדרה במילון: "אֲמָנָה: בְּרִית, חוֹזֵה הִתְקַשְּׁרוּת." כלומר, אמנה היא הסכם. כזה הנחתם דרך

>>>
דילוג לתוכן